Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

                         ''ANOTHER BRICK IN THE WALL'' …



Οι Pink Floyd είναι ένα βρετανικό μουσικό συγκρότημα που έχει γράψει ιστορία στον χώρο της ροκ μουσικής. Έχουν ξεχωρίσει τόσο για τις πρωτοποριακές για την εποχή συνθέσεις τους, όσο και για τους νεωτεριστικούς και συγκινησιακά φορτισμένους στίχους τους, τα ευφάνταστα εξώφυλλά τους, τις πειραματικές ενορχηστρώσεις και ηχογραφήσεις και τις θεαματικές συναυλίες τους. Υπολογίζεται ότι το συγκρότημα έχει πουλήσει γύρω στα 74,5 εκ άλμπουμ στις Η.Π.Α. και πάνω από 300 εκατομμύρια άλμπουμ παγκοσμίως και συγκαταλέγεται έτσι στα πιο επιτυχημένα, εμπορικά, ροκ συγκροτήματα όλων των εποχών.[1][2]
Μέχρι το τέλος της δεκαετίας του '60, οι Pink Floyd έχαιραν μίας σχετικής επιτυχίας, ως ψυχεδελική μπάντα με ηγέτη τον Σιντ Μπάρετ (Syd Barrett). Η ασταθής συμπεριφορά του Μπάρετ -οφειλόμενη σε αλόγιστη χρήση παραισθησιογόνων ουσιών- ανάγκασε τους υπόλοιπους να τον αντικαταστήσουν με τον κιθαρίστα Ντέιβιντ Γκίλμορ (David Gilmour). Το 1973, το συγκρότημα γνώρισε παγκόσμια επιτυχία με το δίσκο The Dark Side of the Moon και συνέχισε να απολαμβάνει της αποδοχής του κοινού μέχρι και τη μεγαλύτερη εμπορική τους επιτυχία The Wall. Επίσης, μεγάλη ανταπόκριση στο κοινό είχαν και τα άλμπουμ Wish You Were Here (1975), το οποίο ήταν αφιερωμένο στον ιδρυτή του συγκροτήματος Σιντ Μπάρετ, αλλά και το Animals (1977).





Το 1985, (λίγο μετά τον δίσκο The Final Cut) ο μπασίστας και τραγουδιστής του γκρουπ Ρότζερ Γουότερς (Roger Waters) αποχώρησε από το συγκρότημα και κυνήγησε δικαστικά τους υπόλοιπους όταν αυτοί συνέχισαν τους δίσκους και τις συναυλίες διατηρώντας το όνομα Pink Floyd. Τελικά επήλθε εξωδικαστικός συμβιβασμός, ο οποίος τους επέτρεψε χρήση του ονόματος και των περισσοτέρων τραγουδιών. Το 1987, οι Pink Floyd χωρίς τον Γουώτερς πλέον, δηλαδή οι Γκίλμορ, Μέισον και Ράιτ, επιστρέφουν δισκογραφικά με τον δίσκο A Momentary Lapse Of Reason και αρχίζουν περιοδείες παγκοσμίως που είχαν πραγματικά σημαντική αποδοχή από τον κοινό τους. Το δισκογραφικά κύκνειο άσμα του συγκροτήματος έρχεται το 1994 με το The Division Bell, δίσκο που γνώρισε τεράστια εμπορική επιτυχία και τραγουδήθηκε μεταξύ άλλων στην μετέπειτα σειρά περιοδειών η οποία είχε ως αποτέλεσμα και την μαγνητοσκόπηση ενός μουσικού DVD, με τίτλο P.U.L.S.E. από τις συναυλίες που έδωσε το συγκρότημα στο "Earls Court" του Λονδίνου, το 1994.
Έντεκα χρόνια μετά, το συγκρότημα επανενώθηκε (δηλαδή επέστρεψε προσωρινά ο Γουώτερς) στη μεγαλύτερη σε όγκο συναυλία των Pink Floyd η οποία έγινε στο Λονδίνο στις 2 Ιουλίου 2005 ("London Live 8 concert"). Σε συνέντευξη του στις 2 Φεβρουαρίου του 2006 στην ιταλική εφημερίδα "La Repubblica", ο Γκίλμορ δήλωσε ότι το γκρουπ δεν θα κυκλοφορήσει νέο υλικό παρ' όλο που ορισμένα από τα μέλη του σκοπεύουν να ακολουθήσουν σόλο πορεία ή ακόμα και να συνεργαστούν μεταξύ τους σε επόμενες δουλειές τους.
Από τότε ο Ρότζερ Γουώτερς (συνήθως μαζί με τον Νικ Μέισον) και ο Ντέιβιντ Γκίλμορ (με τον Ρίτσαρντ Ράιτ) περιοδεύουν ξεχωριστά παίζοντας τραγούδια από την προσωπική τους δισκογραφία, αλλά κυρίως επανεκτελώντας τα ιστορικά τραγούδια που δημιούργησαν ως συγκρότημα. Η πιθανότητα άλλης επανένωσης δεν είχε αποκλειστεί ούτε από τον Μέισον ούτε τον Γκίλμορ, ωστόσο κάτι τέτοιο κατέστη αμφίβολο με τον θάνατο του Ράιτ από καρκίνο στις 15 Σεπτεμβρίου 2008.


Επίσημα μέλη των Pink Floyd
Σιντ Μπάρετ (Syd Barret, 1964-1968)
Ντέιβιντ Γκίλμορ David Gilmour, 1968-σήμερα)
Μπομπ Κλόζε (Bob Klose, 1964-1965)
Νικ Μέισον (Nick Mason,1964-σήμερα)
Ρότζερ Γουότερς (Roger Waters, 1964-σήμερα)
Ρίτσαρντ Ράιτ (Richard Wright, 1964-1981, 1987-2008)




Οι Pink Floyd είναι ένα βρετανικό μουσικό συγκρότημα που έχει γράψει ιστορία στον χώρο της ροκ μουσικής.





























Οι Pink Floyd σαν συγκρότημα δεν είχαν κάποιο ιδιαίτερο στοιχείο στην εμφάνιση τους. Φόραγαν βέβαια
ρούχα της εποχής αλλά με τα χρόνια οι στυλιστικές επιλογές άλλαξαν. Έτσι λοιπόν από την εξωτερική τους εμφάνιση δεν διακρίνουμε αυτό που τους χαρακτηρίζει.
Αν λοιπόν θυμηθούμε όλα τα κομμάτια τους θα καταλάβουμε την απήχηση που είχαν στο κοινό.
Άρα δεν προτιμούσαν να εκφράζονται μέσα από την εικόνα τους, αλλά μέσα από την δουλεία τους.











Επίδραση και διαχρονικότητα...
Είναι ένα ροκ μουσικό συγκρότημα που έχει γράψει ιστορία στο χώρο της βρετανικής μουσικής.
Πούλησαν 74,5 εκατ. Άλμπουμ στις Η.Π.Α
και 300 εκατ. Άλμπουμ παγκοσμίως.
Μέχρι το τέλος της δεκαετίας του '60 είχαν μια σχετική επιτυχία με δίσκο (THE DARK SIDE OF THE MOON)
το 1975 είχαν πολύ μεγάλη ανταπόκριση με δίσκο (
Wish you were here)

το 1987 με δίσκο ( A momentary Lapse of reason)
είχαν μεγάλη αποδοχή σε περιοδείες
το 1994 επίσης με μεγάλη επιτυχία με τον δίσκο The divison Bell.
και τέλος το 2005 στις 2 ιουλίου οι Pink floyd έκαναν μια
μεγάλη σε όγκο συναυλία στο Λονδίνο όπου παίχτηκαν
τραγούδια με μεγάλη επιτυχία... !!
Γενικότερα τα τραγούδια τους ακούγονται μέχρι και σήμερα με μεγάλη επιτυχία καθώς πολλά από αυτά έχουν περιεχόμενο το οποίο είναι ενάντια στο εκπαιδευτικό σύστημα.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου